Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

W środę robimy swojską kiełbasę

10 listopada 2010 | Praska Giełda Spożywcza | Agnieszka Usiarczyk
źródło: materiały prasowe
źródło: materiały prasowe

Daniel Twardo szef kuchni w restauracji Na Skrajnej

Lubi pan kuchnię polską?

Daniel Twardo: Tak. Wątróbki drobiowe z żurawiną, schabowy z zasmażaną kapustą, lin w śmietanie czy szarlotka na gorąco są moimi faworytami, choć przyznam, że nie jest to łatwa kuchnia. Dotychczas pracowałem w kuchni międzynarodowej. Do przygotowania tego typu potraw potrzeba jedynie wizji i kreatywności kucharza. Musiałem sobie przypomnieć wiele przepisów. W polskiej kuchni są pewne utarte standardy, tzn. kaczka smakuje przeważnie z żurawiną, polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym. W kuchni staropolskiej liczy się bardziej smak niż wygląd. Jeśli do kaczki podam sos z sera pleśniowego, to już nie będzie to tradycyjne danie. W kuchni polskiej trudno jest eksperymentować. Smak możemy wydobyć, używając dobrej jakości produktów.

Ale dania, które serwujecie, nie dość, że są smaczne, to jeszcze ciekawie podane. I mówi pan, że wygląd się nie liczy?

Miło jest dostać ciekawie skomponowane danie, prawda? Skoro nie ma możliwości eksperymentowania ze smakiem, można zabawić się i zaskoczyć gości formą. Zwracam na to szczególną uwagę, dlatego moje dania są pięknie i ciekawie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8774

Spis treści
Zamów abonament