W środę robimy swojską kiełbasę
Daniel Twardo szef kuchni w restauracji Na Skrajnej
Lubi pan kuchnię polską?
Daniel Twardo: Tak. Wątróbki drobiowe z żurawiną, schabowy z zasmażaną kapustą, lin w śmietanie czy szarlotka na gorąco są moimi faworytami, choć przyznam, że nie jest to łatwa kuchnia. Dotychczas pracowałem w kuchni międzynarodowej. Do przygotowania tego typu potraw potrzeba jedynie wizji i kreatywności kucharza. Musiałem sobie przypomnieć wiele przepisów. W polskiej kuchni są pewne utarte standardy, tzn. kaczka smakuje przeważnie z żurawiną, polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym. W kuchni staropolskiej liczy się bardziej smak niż wygląd. Jeśli do kaczki podam sos z sera pleśniowego, to już nie będzie to tradycyjne danie. W kuchni polskiej trudno jest eksperymentować. Smak możemy wydobyć, używając dobrej jakości produktów.
Ale dania, które serwujecie, nie dość, że są smaczne, to jeszcze ciekawie podane. I mówi pan, że wygląd się nie liczy?
Miło jest dostać ciekawie skomponowane danie, prawda? Skoro nie ma możliwości eksperymentowania ze smakiem, można zabawić się i zaskoczyć gości formą. Zwracam na to szczególną uwagę, dlatego moje dania są pięknie i ciekawie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta