Dalszy wzrost cen może spowodować bankructwa
Małe i średnie firmy mięsne w gorszej kondycji
Dalszy wzrost cen może spowodować bankructwa
Od czerwca br. ceny wędlin produkowanych w zakładach prywatnych wzrosły o ok. 15 proc. Jest to, jak uważa Kazimierz Stańczyk, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, podwyżka, która nie uwzględnia faktycznych kosztów ponoszonych przez małych producentów zaopatrujących lokalny rynek. Zbyt na ich towary spadł średnio o ok. 30-40 proc. -- Jeśli do końca roku ceny żywca wzrosną o dalsze 15-20 proc. , to za kg szynki trzeba będzie zapłacić co najmniej 20 zł. Od dwóch miesięcy pracujemy na stratach lub minimalnym zysku -- powiedział Sławomir Zalewski, dyrektor zakładu przetwórczego Salam w Górze Kalwarii.
Zbyt duże wahania cen
Do 60 proc. są wyższe ceny hurtowe półtusz, łopatki i boczku w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta