Tańsze warzywa, droższy nabiał
Ceny żywności w październiku
Tańsze warzywa, droższy nabiał
Ceny detaliczne żywności były w końcu października tylko nieznacznie (o 0, 3 proc. ) wyższe niż miesiąc wcześniej. Największy wpływ na to miała obniżka cen (o 9, 7 proc. ) w grupie ziemniaki, warzywa, owoce i przetwory. Za pozostałe towary żywnościowe konsumenci płacili o 1, 3 proc. więcej niż w ostatniej dekadzie września.
Zanotowano dalszą obniżkę cen niektórych świeżych warzyw. W ciągu minionego miesiąca o 9, 4 proc. potaniała kapusta, o 6, 7 proc. -- cebula i o 6, 6 proc. -- marchew. Pomidory szklarniowe były tańsze o 6, 4 proc. Jednocześnie prawie dwukrotnie wzrosły ceny ogórków, a o 15, 4 proc. -- kalafiorów. Przeciętnie ceny warzyw są znacznie wyższe niż przed rokiem, podobnie jest z owocami. Taniej niż rok temu można było kupić tylko śliwki (o 7, 7 proc. ), choć ich cena w październiku wzrosła o 23, 9 proc. Jabłka można było nabyć o 5, 8 proc. taniej niż w końcu września, ale nadal były droższe niż przed rokiem (lepsze odmiany -- o 4, 8 proc. , a gorsze -- o 0, 9 proc. ). W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta