Rewolucja na rynku mięsa
Spożycie wieprzowiny jest najniższe od 1997 roku. Schab i karkówka przegrywają z drobiem.
Beata Drewnowska
Średnio 36 kilogramów wieprzowiny zje w 2013 roku Polak, o ponad trzy kilogramy mniej niż przed rokiem – szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Spożycie wieprzowiny będzie w tym roku jednym z najniższych od czasu transformacji – mówi „Rz" Krystyna Świetlik z IERiGŻ.
Ostatnio mniej niż 36 kg mięsa wieprzowego statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadł w 1997 roku.
Dobrze już było?
Udane zbiory zbóż w tym roku powinny przełożyć się na spadek cen pasz, dzięki czemu – jak zakłada IERiGŻ – w drugiej połowie 2014 roku możliwy będzie wzrost produkcji wieprzowiny. Możliwe więc, że w przyszłym roku jej spożycie wzrośnie o 1 kg per capita.
Na powrót do najwyższych poziomów nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta