Nie daj się nabić w butelkę. Ekologiczną
Inspekcja handlowa zakwestionowała niemal co czwarty produkt rolnictwa ekologicznego.
piotr mazurkiewicz
Żywność zdrowa, organiczna, ekologiczna – to zamiennie stosowane określenia – od kilku lat jest jednym z najszybciej rosnących segmentów rynku. Jego wartość – 700 mln zł przy ponad 170 mld zł ogółem wydawanych na żywność – wydaje się niszą, ale niszą bardzo dla firm atrakcyjną.
W przeciwieństwie do standardowych produktów w tym przypadku konsumenci są w stanie zapłacić nawet dwa razy więcej za gwarancję, iż w żywności nie ma składników modyfikowanych genetycznie, a rośliny nie były sztucznie nawożone.
Łatwego zarobku szuka więc część producentów, która do tych zasad podchodzi mniej rygorystycznie, co potwierdza kontrola Inspekcji Handlowej. Zakwestionowano 219, czyli aż 22,4 proc., sprawdzonych partii towarów. Niewłaściwe oznakowanie dotyczyło 18,6 proc. partii.
Niepokojące jest, iż w przypadku 15,4 proc. zakwestionowano jakość. Chodziło choćby o użycie niewłaściwych składników, np. konserwantów. Niektórych dodatków było też mniej, niż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta