Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pieniądze rosły na drzewach

19 czerwca 2015 | Druga strona | Agnieszka Kalinowska
źródło: materiały prasowe

Jacek Kurek, historyk, kulturoznawca, znawca historii czekolady z Uniwersytetu Śląskiego.

Rz: Z ostatnich badań amerykańskich naukowców wynika, że czekolada jedzona z umiarem może zmniejszyć ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Skąd się w ogóle wzięła czekolada?

Jacek Kurek: Czekolada to odkrycie sprzed 3 tysięcy lat. Lud Olmeków zamieszkujący Amerykę Południową pierwszy zaczął uprawiać drzewo kakaowca. Nazywał je theobroma, czyli pokarm bogów. Uprawy kontynuowali Majowie i Aztekowie. Czekolada była bardzo cenna. Pili ją...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10170

Wydanie: 10170

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament