W krainie zielonej szyszki
Chmiel to symbol Lubelszczyzny. Właśnie tutaj uprawia się go najwięcej w Polsce.
Pierwsze pędy chmielu najlepiej zerwać w sobotę. Plantatorzy z Lubelszczyzny wierzą, że to zapewnia szczęście i dobre zbiory. W regionie, w którym znajduje się blisko 90 proc. krajowych upraw, żniwa tradycyjnie przypadają na przełom sierpnia i września.
Zanim prace ruszą pełną parą, w przedostatni sierpniowy weekend chmielarze zjadą się do Krasnegostawu. Będą celebrować Chmielaki, najważniejsze święto w ich branży. W tym roku zrobią to już po raz 45.
– Impreza uwydatnia i przypomina status regionu jako zagłębia chmielowego, promując rozwój lokalnego chmielarstwa i piwowarstwa – mówi Magdalena Górecka z Urzędu Miasta Krasnystaw.
Organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji dla gości, w tym turystów z Polski i zagranicy. Będą koncerty, wybory Miss Chmielaków i półmaraton. Nie zabraknie również korowodu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta