Jagiełło z pianką wyrusza na podbój Szwecji
Perła Browarów Lubelskich to najbardziej znana marka piwa. Pod jej bokiem rozpycha się Browar Jagiełło z Pokrówki. Przybywa mikrobrowarów.
Perła to najstarszy browar Lublina, wywodzący się od istniejącego od 1846 roku browaru Wetterów przy ul. Bernardyńskiej. Tam, gdzie niegdyś produkowano piwo, dziś znajduje się siedziba zarządu, browar restauracyjny i magazyny. Złociste trunki Perła produkuje głównie w browarze przy ul. Kunickiego w Lublinie, a od trzech lat wróciła do warzenia piwa w roztoczańskim Zwierzyńcu: „Zwierzyniec" i „Roztoczańskie dymione". Spółka produkuje kilkanaście rodzajów piw, jej udział w krajowym rynku piwnym szacowany jest na 5 proc. Swoje produkty eksportuje do Australii, Portugalii i Zambii.
Bez kompleksów
Lucjan Jagiełło, właściciel Browaru Jagiełło, przekonuje, że nie ma kompleksu Perły. Pierwsze piwo wyprodukował we wrześniu 1993 r. w browarze, który założył w budynkach dawnego PGR...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta