Kawior z Polski rodem
Na początku było gospodarstwo rybackie, jakich w naszym kraju wiele. Dziś kawiorem jesiotrów z Gosławic zajadają się smakosze nie tylko w Europie.
Gospodarstwo Rybackie Gosławice sp. z o.o. nie tylko jest największym w kraju hodowcą jesiotrów i sumów europejskich, ale też znajduje się w czołówce europejskich producentów kawioru. Eksportuje kawior do Unii, Norwegii, Szwajcarii, USA i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Konkuruje na tych rynkach z firmami z Włoch, Francji, Niemiec czy Rosji – kraju, z którym kawior kojarzy się najbardziej. Gdyby nie rosyjskie kłopoty, europejscy producenci w ogóle by się na tym rynku nie liczyli. Nadmiernymi połowami, zanieczyszczeniem wód i masowym kłusownictwem Rosjanie i ich sąsiedzi znad Morza Kaspijskiego doprowadzili swoje cenne ryby na skraj zagłady.
Pomysł sprzed lat
Taka sytuacja sprzyja europejskim producentom, choć trudno ją było przewidzieć w 1998 r., kiedy Antoni Łakomiak, szef gospodarstwa w Gosławicach pod Koninem, Marcin Pająk, kierownik produkcji rybackiej, i ichtiolog Zbigniew Gruszczyński wpadli na pomysł hodowania jesiotrów na kawior.
– Nasza historia z jesiotrami rozpoczęła się w 1992 r., ale hodowaliśmy je do drugiego–trzeciego roku życia, tak jak wiele...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta