Jedyne takie piwne studia w Polsce
szkolnictwo | Od jesieni we Wrocławiu można będzie ukończyć studia podyplomowe z piwowarstwa. Browary potrzebują fachowców od ważenia trunku z pianką. Małgorzata Kobus
Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ogłosił nabór na pierwsze w Polsce studia podyplomowe „Technologia piwowarstwa". Kierunek natychmiast przyciągnął szerokie grono zainteresowanych.
- Przyjęliśmy 30 osób, wszystkie miejsca na rok akademicki 2016/2017 zapełniliśmy, a pozostałych chętnych zapraszamy na przyszły rok. - mówi prof. Joanna Kawa-Rygielska, kierownik studiów.
Odpowiedź na potrzeby
W ostatnich latach obserwujmy intensywny rozwój piwowarstwa. Pojawia się coraz więcej browarów rzemieślniczych, minibrowarów, czy browarów restauracyjnych. W samym Wrocławiu do niedawna funkcjonował tylko jeden browar, a obecnie w mieście i okolicy jest ich siedem. Podobnie jest w całym kraju (obecnie działa około 180 browarów). Potrzebne są osoby z odpowiednim wykształceniem. Stąd pomysł na utworzenie kierunku, na którym będą kształcić się piwowarzy.
Już teraz absolwenci Wydziału Nauk o Żywności UP we Wrocławiu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta