Trzy kolory. Czerwony
Dziś, szanowni państwo, pierwszy odcinek o kolorach, ale nie wszystkich, tylko o dwóch, a w zasadzie o jednym, bo biały to – zdaniem plastyków – po prostu brak koloru. Wina, jak świat światem, dzieliły się na białe i czerwone, dopiero potem wprowadzono różowe, a całkiem niedawno pomarańczowe, przez Gruzinów zwane bursztynowymi, ale dziś te wynalazki pominiemy, skupmy się na podstawach. Dlaczego robiono tylko wina białe lub czerwone? Bo winogrona są tylko białe lub czerwone, prawda? Tak, ale nie do końca, bo kolor w winie potrafi płatać figle.
Czy wiecie państwo, z jakich winogron robi się szampany, te prawdziwe białe wina musujące z Szampanii? Ano dopuszczane są trzy odmiany – biała chardonnay i ...dwie czerwone: pinot noir oraz pinot meunier. Jakim cudem z czerwonego szczepu można zrobić białe wino? To akurat dość proste – sok winogron jest zawsze biały, to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)

