Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Naturalne jedzenie w rzeczywistości nie istnieje

30 stycznia 2021 | Plus Minus | Dario Bressanini, Beatrice Mautino
Pierwsze marchewki, które jedli Europejczycy, były fioletowe. Dopiero dzięki mutacji genetycznej,  która najprawdopodobniej zaszła w XVII w., stały się pomarańczowe
źródło: Matthew Mirkes/University of Wisconsin-Madison
Pierwsze marchewki, które jedli Europejczycy, były fioletowe. Dopiero dzięki mutacji genetycznej, która najprawdopodobniej zaszła w XVII w., stały się pomarańczowe
źródło: materiały prasowe

Dario Bressanini, Beatrice Mautino Marchewka przypomina nam, że wszystko, co jemy, przeszło modyfikacje genetyczne, nawet bardzo daleko idące. Mutacje występują w sposób ciągły i stanowią główną siłę napędową ewolucji, także gastronomicznej.

 

– To pewnie GMO!

– Tak myślisz? Faktycznie, nigdy wcześniej takich nie widziałam.

– Pewnie, że nie widziałaś, naturalne marchewki są pomarańczowe, a nie jakieś fioletowe.

Kilka lat temu podczas zakupów autor tej książki był świadkiem takiej właśnie rozmowy. Na półkach jego ulubionego supermarketu pojawiły się marchewki o pięknym ciemnofioletowym, niemal czarnym kolorze. Obok najczęściej spotykanej pomarańczowej marchewki leżały tajemnicze warzywa o niepokojącym wyglądzie i złowieszczej nazwie: „marchewki fioletowe". Ludzie patrzyli na nie z podejrzliwością i prawie nikt nie odważył się włożyć ich do koszyka. No bo czy kupilibyście fioletową cytrynę? Albo jabłko? Fiolet z pewnością nie jest ich naturalnym kolorem, podobnie jak w przypadku marchewki, wszyscy wiedzą, że marchewka jest pomarańczowa. Nawet dziś, po latach, zdarza się słyszeć fragmenty rozmów podobnych do wyżej przytoczonej: fioletowa marchewka wydaje się tak nienaturalna, że uważa się ją za organizm genetycznie zmodyfikowany.

Często uważamy za oczywiste, że produkty rolne, które najczęściej kupujemy i spożywamy, pozostawały niezmienione przez tysiąclecia. W rzeczywistości tak nie jest: powolny proces udomowienia roślin i zwierząt mocno przeobraził właściwości i wygląd wielu produktów. Niestety, w większości...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11875

Wydanie: 11875

Zamów abonament