Odporności można pomóc
Pandemia wymaga specjalnej diety bogatej w składniki wzmacniające organizm – mówi dr biologii Ewa Puk.
Mówi się, że na przykład witamina D wzmacnia odporność organizmu i może uchronić przed zakażeniem.
Klasyczną funkcją cholekalcyferolu, czyli witaminy D, w organizmie jest mineralizacja kości – u dzieci zapobieganie krzywicy, a u dorosłych osteoporozie, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet po menopauzie. Podstawowym i najlepiej opisanym mechanizmem działania cholekalcyferolu jest bowiem regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej w organizmie. Od dawna wiadomo, że witamina D nasila wchłanianie wapnia i fosforu w jelitach oraz reguluje ich stężenie we krwi. W ostatnim dziesięcioleciu zwraca się uwagę, że wpływa ona istotnie na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Badania wykazały, że receptory, na które oddziałuje, znajdują się nie tylko w tkance kostnej, ale także w wątrobie, nerkach, mięśniach, sercu, w mózgu czy w komórkach układu odpornościowego. Z powodu szerokiego zakresu działania uważa się, że witamina D pełni rolę nie tylko witaminy, ale hormonu. Badania pokazały, że jej niedobór może powodować zaburzenia glikemii, podatność na infekcje, zwiększone ryzyko chorób serca i naczyń czy też autoimmunologicznych. Częsty niedobór witaminy D towarzyszy cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe – miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca - i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta