Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jedzenie na kwarantannie jest podatkowym kosztem firmy

24 czerwca 2021 | Prawo co dnia | Przemysław Wojtasik

Spółka, która w czasie epidemii Covid-19 zaopiekowała się zagranicznymi współpracownikami, może rozliczyć poniesione na ich wyżywienie wydatki.

 

W czasie epidemii koronawirusa wiele osób trafiło na przymusową kwarantannę. Także przyjeżdżających z zagranicy w celu podjęcia w Polsce zatrudnienia. Czy firma, która ściągnęła zagranicznych współpracowników i zapewniła im w czasie kwarantanny wyżywienie, może rozliczyć wydatki na jedzenie w podatkowych kosztach? Tak. Fiskus nie ma nic przeciwko. Zgadza się też, że osoby, którym zapewniono produkty spożywcze, nie uzyskują z tego tytułu dodatkowego przychodu.

Spójrzmy na dwie interpretacje dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Wystąpiła o nie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11995

Wydanie: 11995

Spis treści
Zamów abonament