Jedzenie na kwarantannie jest podatkowym kosztem firmy
Spółka, która w czasie epidemii Covid-19 zaopiekowała się zagranicznymi współpracownikami, może rozliczyć poniesione na ich wyżywienie wydatki.
W czasie epidemii koronawirusa wiele osób trafiło na przymusową kwarantannę. Także przyjeżdżających z zagranicy w celu podjęcia w Polsce zatrudnienia. Czy firma, która ściągnęła zagranicznych współpracowników i zapewniła im w czasie kwarantanny wyżywienie, może rozliczyć wydatki na jedzenie w podatkowych kosztach? Tak. Fiskus nie ma nic przeciwko. Zgadza się też, że osoby, którym zapewniono produkty spożywcze, nie uzyskują z tego tytułu dodatkowego przychodu.
Spójrzmy na dwie interpretacje dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej. Wystąpiła o nie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta