Wysokie ceny zbóż na świecie, to droższe pieczywo w kraju
Rosną ceny zbóż na rynkach światowych, np. pszenica była w maju o 30 proc. droższa niż rok temu. To wpływa na ceny pieczywa w Polsce. – Jesteśmy częścią globalnego rynku – tłumaczą producenci.
Żywność na świecie drożeje. Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o blisko 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. Indeks jest przy tym na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo już blisko pobicia historycznego rekordu.
Na majowy wzrost złożyły się wszystkie składowe indeksu, czyli ceny olejów, cukru i zbóż, a także mięsa i nabiału.
Zapasy amortyzują zwyżki cen
W przypadku zbóż najmocniej rosły ceny kukurydzy. Indeks dla tej grupy produktów wzrósł w maju o 8,8 proc. i był o prawie 90 proc. wyższy niż rok temu, osiągając przy tym najwyższy poziom od stycznia 2013 r. Drożały jęczmień i sorgo....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta