Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Wysokie ceny zbóż na świecie, to droższe pieczywo w kraju

25 czerwca 2021 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski
źródło: Rzeczpospolita

Rosną ceny zbóż na rynkach światowych, np. pszenica była w maju o 30 proc. droższa niż rok temu. To wpływa na ceny pieczywa w Polsce. – Jesteśmy częścią globalnego rynku – tłumaczą producenci.

 

Żywność na świecie drożeje. Wyliczany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wzrósł w maju do 127,1 pkt. Był wyższy o blisko 5 proc. niż w kwietniu i o niemal 40 proc. niż przed rokiem. Indeks jest przy tym na najwyższym poziomie od września 2011 r. i bardzo już blisko pobicia historycznego rekordu.

Na majowy wzrost złożyły się wszystkie składowe indeksu, czyli ceny olejów, cukru i zbóż, a także mięsa i nabiału.

Zapasy amortyzują zwyżki cen

W przypadku zbóż najmocniej rosły ceny kukurydzy. Indeks dla tej grupy produktów wzrósł w maju o 8,8 proc. i był o prawie 90 proc. wyższy niż rok temu, osiągając przy tym najwyższy poziom od stycznia 2013 r. Drożały jęczmień i sorgo....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11996

Wydanie: 11996

Spis treści

Reklama

Zamów abonament