KUPS nie chce systemu Nutri-Score
Naszym zdaniem system Nutri-Score prowadzi do niezdrowej rywalizacji rynkowej, gdzie produkty wysoko przetworzone wygrywają z nisko przetworzonymi – mówi Julian Pawlak, prezes KUPS.
Dlaczego KUPS protestuje przeciwko wprowadzeniu systemu Nutri-Score?
Nie tylko my protestujemy, w Polsce pod protestami podpisało się 25 różnych stowarzyszeń i izb producentów i przetwórców żywności. Cała krajowa branża dostrzega duże zagrożenie w przypadku wprowadzenia systemu znakowania Nutri-Score.
Na czym polega ten system?
Nutri-Score to oznaczenie na froncie opakowań żywności, uwzględniające tylko sześć parametrów, czyli wartość energetyczną, zawartość cukrów, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, sodu, oraz wybrane składniki produktu, uznane przez twórców systemu za korzystne dla zdrowia. Produkty opatrzone literą A i ciemnozielonym kolorem powinny znaleźć się w diecie jak najczęściej. Za najmniej korzystne dla zdrowia uznane są produkty oznaczone literą E na czerwonym tle. W założeniu brzmi to bardzo dobrze, gorzej, gdy popatrzymy na praktykę stosowania systemu przez sieci handlowe oraz międzynarodowych producentów żywności.
Systemy znakowania żywności mają ułatwiać decyzje, co złego jest w tym systemie?
Ten system...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta