Dieta długowieczności
MEDYCYNA
Na świątecznym stole powinno być jak najwięcej ryb, sałatek, warzyw i owoców
Dieta długowieczności
ZBIGNIEW WOJTASIńSKI
Japonki, które spożywają dużo soi, nie odczuwają poważniejszych dolegliwości powodowanych przekwitaniem, rzadko chorują na serca i raka piersi. Amerykanie wzbogacają produkty spożywcze korzystnymi dla zdrowia składnikami, jak witaminy, kwas foliowy oraz żelazo. Potrawy z ryb chronią przed zawałem serca.
"O zdrowej diecie warto pamiętać szczególnie w okresie przedświątecznym, kiedy zbyt często tracimy kontrolę nad ilością zjadanych kalorii" -- podkreśla prof. Marek Naruszewicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą. Ale nie trzeba odmawiać sobie jedzenia i picia o tak wyjątkowej porze roku: wystarczy tylko dobierać potrawy mniej kaloryczne, a zarazem zmniejszające ryzyko raka, miażdżycy i zawału serca.
Margaryna lepsza od masła
Takim produktem jest soja, której zalety zdrowotne są dopiero odkrywane w Europie i USA. Zawiera fitoestrogeny, naturalne substancje o podobnym działaniu do estrogenów -- żeńskich hormonów płciowych. Dzięki nim można złagodzić objawy menopauzy u kobiet, a zarazem uniknąć choroby niedokrwiennej serca. Amerykanie systematycznie zwiększają listę produktów spożywczych, do których dodają mąkę sojową...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta