Mięso z laboratorium nie podbiło świata
Restauracje zrezygnowały z serwowania dań z mięsa tworzonego bez udziału zwierząt. Producentów przytłaczają wysokie koszty produkcji, ale się nie poddają.
Lipiec 2023 roku miał być przełomowym momentem dla coraz liczniejszych spółek produkujących mięso z laboratorium. Po raz pierwszy mięso stworzone bezpośrednio z komórek kurczaka trafiło do menu w dwóch amerykańskich restauracjach po tym, jak dwa kalifornijskie start-upy otrzymały zielone światło od Departamentu Rolnictwa USA zezwalającego na jego sprzedaż i konsumpcję.
Menu degustacyjne za 150 dolarów
Firma Upside Foods dostarczyła mięso do nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Bar Crenn w San Francisco. Wkrótce potem Bar Crenn – prowadzony przez znanego szefa kuchni Dominique’a Crenna – zaczął oferować kurczaka Upside’s w ramach sześciodaniowego menu degustacyjnego za 150 dolarów.
W 2018 roku bar Crenn całkowicie wycofał ze swojego menu mięso. Dlatego w ramach partnerstwa z Upside po raz pierwszy od lat w restauracji podano jakiekolwiek mięso inne niż owoce morza. Wszystko wyglądało bardzo obiecująco. Jednak w połowie stycznia 2024 r. strona...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta