Restauracje cieszą się z dobrego początku roku
Choć zadłużenie sektora przekracza 400 mln zł, to jednak firmy są zadowolone z wyników. I spodziewają się, że konsumenci chętniej będą jadać poza domem lub zamawiać posiłki.
Z badania ARC Rynek i Opinia dla platformy Made for Restaurant wynika, że w 2024 r. 40 proc. Polaków wydało w restauracjach tyle samo pieniędzy, co w roku 2023, a 27 proc. je zwiększyło. Rośnie rynek dostaw, trwa boom na cateringi pudełkowe i przybywa restauracji, co pokazuje, że Polacy znów chętniej wydają nie tylko na podstawowe potrzeby, ale także przyjemności.
Nastroje się poprawiają
Dane Krajowego Rejestru Długów wskazują, że firmy gastronomiczne i obiekty noclegowe mają na swoim koncie 95 tys. niezapłaconych faktur na łączną kwotę 417 mln zł. Średnio na jednego z blisko 15 tys. dłużników przypada niemal 28 tys. zł do zwrotu – wynika z raportu, który „Rzeczpospolita” poznała pierwsza.
– Tylko niecałe 80 proc. przedsiębiorstw z tego sektora cechuje wysoka wiarygodność płatnicza. Ale dopiero analiza poszczególnych jego segmentów pokazuje prawdziwy obraz sytuacji. Najwyższe, 92-procentowe, oceny notują hotele i pensjonaty, a zaledwie 74 proc. wiarygodnych firm znajdziemy w segmencie gastronomii – mówi Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. – Na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy obserwujemy znaczne pogorszenie rzetelności płatniczej w całym sektorze:...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
