Kieliszek im większy, tym lepszy
SZTUKA WYDAWANIA PIENIĘDZY
Kieliszek im większy, tym lepszy
Nie cierpię cambrasa, bo mi skręca migdały i zostawia zgagę. Czasami zaskakuje mnie sofia.
DANUTA WALEWSKA
Coraz więcej Polaków decyduje się do starannie przygotowanego jedzenia podać nie wódkę, lecz wino. A całkiem niezłe gatunki wina jest coraz łatwiej kupić w naszych sklepach. Mamy jednak bardzo często kłopot z wyborem odpowiedniego trunku. Wtajemniczeni wiedzą, że dobre wino najłatwiej jest rozpoznać po wgłębieniu w dnie butelki (jeśli włożymy tam kciuk, to butelka powinna leżeć na ręce) , długości korka (im dłuższy, tym piwnica bardziej wiarygodna) . Korek nie może być po otwarciu butelki spleśniały, bo to oznacza, że dostały się do wewnątrz niepożądane bakterie.
Wino musi być przezroczyste, bez śladów zmętnienia. Może zdarzyć się natomiast, że na dnie starego trunku osadzi się ślad fuzla. To nie grzech. Jeśli zauważymy w winie wybranym w restauracji którąś z wcześniej wymienionych wad, nie wolno się wahać z prośbą wymiany tej butelki na inną. Dodatkową zaletą jest,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta