Informacje
DO REDAKCJI
Informacje
W artykule "Koniec celnej zapory" (opublikowanym w "Rzeczpospolitej" nr 10 {5175} z 13 stycznia br. ) pojawiło się kilka nieścisłości.
Czasowe cła specjalne wprowadzone zostały od 1 sierpnia 1998 roku na: cukier surowy trzcinowy oraz cukier biały (tj. do spożycia) , a nie jak podano w artykule na cukier wytwarzany zarówno z trzciny, jak i z buraków cukrowych.
Błędnie podano stawkę na cukier biały, która obowiązywała przed w prowadzeniem ceł specjalnych (i która będzie obowiązywać od 15 lutego br. po zniesieniu ceł specjalnych) : w artykule jest "25 proc. , ale nie mniej niż 0, 007 ecu za kilogram", a powinno być "25 proc. , ale nie mniej niż 0, 07 ecu za kilogram".
W artykule napisano, iż Polska była największym dostawcą tego "surowca", podczas gdy Polska jest znaczącym dostawcą cukru białego (tj. cukru przeznaczonego do spożycia) , a nie cukru surowego, w tym trzcinowego,