Struktura świni
Struktura świni
Pojawiła się ostatnio nowa i odkrywcza koncepcja poprawy sytuacji rolników. Jej realizacja spowodowałaby wzrost dochodów hodowców trzody przy równoczesnym spadku cen mięsa i przetworów. Nie trzeba dodawać, że obniżka cen detalicznych to zwiększenie popytu na żywność, a to skłoniłoby rolników do dynamicznego powiększania produkcji i jeszcze bardziej poprawiłoby ich sytuację, co z kolei. .. . (da capo al fine) . Jak łatwo się domyśleć, skutkiem owego szeregu wzajemnych pobudzeń konsumpcji i produkcji jest to, że cena skupu żywca wieprzowego jest nieskończenie wysoka, cena zaś szynki -- nieskończenie mało różni się od zera. Ludziom żyje się zatem dostatnio, a Andrzej Lepper rośnie wsiłę.
U podstaw owej wspaniałej (a jednocześnie jakże prostej koncepcji) leży trafna obserwacja, że rolnik otrzymuje za kilogram świńskiego żywca 3 zł 20 groszy, aszynka w luksusowym sklepie kosztuje 20...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta