Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Chleb może być polski

10 czerwca 1999 | Ekonomia | ES

Polscy rolnicy nie produkują dobrych odmian pszenicy konsumpcyjnej.

Chleb może być polski

Polska sprowadza co roku z zagranicy ponad milion ton zbóż. Część tego importu przypada na pszenicę wysokojakościową, której u nas prawie się nie produkuje. Według Stowarzyszenia Młynarzy RP, import ten można ograniczyć jedynie do pszenicy makaronowej, czyli do około 150 tys. ton. W tym celu potrzebna jest właściwa polityka dotycząca produkcji zbóż.

- Do produkcji pieczywa trzeba każdego roku zemleć około 4,5 mln ton pszenicy - ocenia Andrzej Filipiak, prezes Stowarzyszenia Młynarzy RP - ale z polskiej pszenicy normy jakościowe spełnia tylko 20 proc. ziarna. Aby upiec dobry chleb, krajową mąkę trzeba wzbogacić surowcem z ziarna zagranicznego lub stosować polepszacze, stabilizatory, słowem wszystkie piekarskie sztuczki, które poprawiają jakość pieczywa. Najlepsze byłoby, oczywiście, naturalne poprawianie jakości, a więc używanie mąki z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1719

Spis treści

Rzecz w sieci

Moje Podróże

Zamów abonament