Chleb może być polski
Chleb może być polski
Polska sprowadza co roku z zagranicy ponad milion ton zbóż. Część tego importu przypada na pszenicę wysokojakościową, której u nas prawie się nie produkuje. Według Stowarzyszenia Młynarzy RP, import ten można ograniczyć jedynie do pszenicy makaronowej, czyli do około 150 tys. ton. W tym celu potrzebna jest właściwa polityka dotycząca produkcji zbóż.
- Do produkcji pieczywa trzeba każdego roku zemleć około 4,5 mln ton pszenicy - ocenia Andrzej Filipiak, prezes Stowarzyszenia Młynarzy RP - ale z polskiej pszenicy normy jakościowe spełnia tylko 20 proc. ziarna. Aby upiec dobry chleb, krajową mąkę trzeba wzbogacić surowcem z ziarna zagranicznego lub stosować polepszacze, stabilizatory, słowem wszystkie piekarskie sztuczki, które poprawiają jakość pieczywa. Najlepsze byłoby, oczywiście, naturalne poprawianie jakości, a więc używanie mąki z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta