Placek i lin w śmietanie
Placek i lin w śmietanie
DANUTA WALEWSKA
Coraz mniej ryzykowne jest zatrzymanie się w restauracjach i barach przydrożnych.
Wiele osób, wyruszając w podróż, starannie szykuje jedzenie, tak aby nie zatrzymywać się w restauracjach, barach, nie wydawać pieniędzy i nie narażać się na niestrawność. Nie zawsze ma to sens. Jeśli wybieramy się samochodem do Hiszpanii, a kanapki zrobione w Polsce zamierzamy jeść we Francji, jest to równie ryzykowne jak zatrzymanie się w Polsce przy przypadkowym grillu, który nie ma żadnego higienicznego zaplecza. Mam nadzieję, że grille są pod baczną kontrolą sanepidów.
Możliwości posilenia się podczas podróży po Polsce znacznie poprawiły się w ciągu ostatnich lat. Niestety, nie dotyczy to pociągów, w których menu jest wciąż takie samo jak w latach gospodarki planowej (schabowy, jajecznica, parówki, ogórek, pomidor). Różnica polega tylko na tym,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta