Z opłatkiem na wczasy
Boże Narodzenie w górach, nad morzem, w skansenie
Z opłatkiem na wczasy
Grzane wino przy ognisku w górach, barszcz z uszkami w zamkowej komnacie, pierogi w skansenie - te i inne atrakcje czekają na tych, którzy zdecydują się spędzić święta Bożego Narodzenia poza domem.
- Kolacja świąteczna wygląda jak w innych góralskich domach - mówi pani Anna Topór, właścicielka pensjonatu U Capka w Poroninie pod Zakopanem. - Ja gotuję na dole w kuchni, wokół mnie trochę kręcą się dzieciaki. Goście też mogą pomóc albo sami coś przyrządzić. Potem zapraszam do stołu. Zawsze stawiam ryby zrobione na różne sposoby, śledziki, zupę grzybową, barszcz z fasolką i pierogi z kapustą. Dziadek przynosi sianko, kładzie pod obrus, a dzieci biegają z szopką. Kolędy - co kto umie, to zaśpiewa.
Wynajęcie pokoju U Capka kosztuje 40 zł.
- Zgodnie z tradycją siadamy do wieczerzy wigilijnej, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazda - zapewnia szef hotelu Karkonosze w Karpaczu, Jacek Musiał. Na ten wieczór przygotowywanych jest nie mniej niż dwanaście potraw, w tym kutia, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz i grzybowa. Specjalnością kuchni jest karp gotowany. Najpierw obiera się go ze skóry,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta