Za granicą
BSE: wzrosną koszty
Ministrowie rolnictwa UE będą zastanawiać się w Brukseli nad zaostrzeniem walki z BSE: m.in. objęciem testami młodszego bydła i zakazaniem sprzedaży steku z kością. Chodzi o to, aby zatrzymać spadek zaufania konsumentów i ratować rynek wołowiny. Naukowcy są za wykluczeniem rdzenia kręgowego i mięsa zeskrobywanego z kości oraz za ostrzejszą obróbką tłuszczu. Włochy chcą zakazu mięsa od kości zwierząt starszych niż 20 miesięcy. Romano Prodi stwierdził w Rzymie, że Komisja Europejska podchodzi poważnie do problemu BSE, ale jest on pod kontrolą. W najbardziej optymistycznej wersji dotyczącej tylko Niemiec (spadek spożycia nie więcej niż 10 proc., normalizacja do końca roku i eksport nie blokowany) UE wyda 3 mld EUR na skup ponad miliona ton mięsa. Mimo protestów i demonstracji 7 tys. niemieckich hodowców przeciw polityce rolnej, rozpoczęto masowy ubój bydła. W Saksonii-Anhalt zlikwidowano 1000 sztuk, bo w stadzie była jedna krowa chora. W poniedziałek zapadnie decyzja o uboju 400 tys. zdrowych krów w celu ratowania rynku. Po 5 nowych przypadkach łączna liczba BSE w Niemczech wzrosła do 24.
BSE: ostrożni Amerykanie
We Francji wykryto 5 nowych przypadków BSE u starszych krów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta