Dobre imię
Dobre imię
Surowe ziemniaki trze się na tarce, odsącza przez ściereczkę, miesza z utłuczonymi gotowanymi ziemniakami i lepi kule z mięsnym farszem. To przepis na kartacze, przekazany przez p. Pogorzelską, organizatorkę Mistrzostw Świata w Jedzeniu Kartaczy, które odbyły się właśnie w Gołdapi. Mistrzem świata został p. Szuliński, gołdapianin, a wszyscy otrzymali stosowne certyfikaty. Liczy się jednak przede wszystkim obrona dobrego imienia polskich kartaczy, zagrożonego przez niedorównujące im kartacze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta