Niepewna przyszłość buraków
Rośnie produkcja i sprzedaż izoglukozy
Niepewna przyszłość buraków
Produkcja cukru w Polsce zagrożona została obecnie produkcją izoglukozy. Jest to syrop równie słodki jak cukier, często łatwiejszy w zastosowaniu, a przede wszystkim tańszy. W rezultacie izoglukoza wypiera cukier w produkcji napojów, lodów czy z piekarnictwa stwarzając realne zagrożenie dla przemysłu cukrowniczego. Im większa będzie w Polsce produkcja izoglukozy, tym niższa będzie przysługująca nam kwota produkcji cukru.
Izoglukozę produkuje się z pszenicy bądź z kukurydzy. Słodkość jej jest porównywalna ze słodkością cukru (1 tonę cukru zastępuje się 1,1 tony izoglukozy). Teoretycznie rolnikowi powinno być wszystko jedno z czego przemysł produkuje środki słodzące, gdyż zarówno cukier, jak i izoglukoza wytwarzane są z surowców rolniczych. W praktyce jednak uprawa buraków cukrowych...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta