Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Niepewna przyszłość buraków

15 listopada 2000 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane

CUKROWNICTWO

Rośnie produkcja i sprzedaż izoglukozy

Niepewna przyszłość buraków

Produkcja cukru w Polsce zagrożona została obecnie produkcją izoglukozy. Jest to syrop równie słodki jak cukier, często łatwiejszy w zastosowaniu, a przede wszystkim tańszy. W rezultacie izoglukoza wypiera cukier w produkcji napojów, lodów czy z piekarnictwa stwarzając realne zagrożenie dla przemysłu cukrowniczego. Im większa będzie w Polsce produkcja izoglukozy, tym niższa będzie przysługująca nam kwota produkcji cukru.

Izoglukozę produkuje się z pszenicy bądź z kukurydzy. Słodkość jej jest porównywalna ze słodkością cukru (1 tonę cukru zastępuje się 1,1 tony izoglukozy). Teoretycznie rolnikowi powinno być wszystko jedno z czego przemysł produkuje środki słodzące, gdyż zarówno cukier, jak i izoglukoza wytwarzane są z surowców rolniczych. W praktyce jednak uprawa buraków cukrowych...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2164

Spis treści
Zamów abonament