Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Najpierw dobrze naskarmić, potem liczyć zyski

08 maja 2001 | Publicystyka, Opinie | NS
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Gastronomia Nawet dobrym restauracjom ubywa klientów

Najpierw dobrze naskarmić, potem liczyć zyski

Przez wiele lat, gdy gastronomia była w rękach przedsiębiorstw państwowych, Społem, gminnych spółdzielni, panował pogląd, że zarabiała ona przede wszystkim na sprzedaży alkoholu. Dziś restauratorzy zgodni są co do tego, że klientów przyciągnąć można przede wszystkim dobrą kuchnią, a także - miłą atmosferą, życzliwą obsługą, przyjemnym wystrojem wnętrza.

FOT. PIOTR KOWALCZYK

ANNA SIELANKO

Bankructwo w gastronomii nie jest rzadkością. Czy inwestowanie w gastronomię jest opłacalne, a prowadzenie restauracji to dziś dobry interes?

Nie ma oficjalnych statystyk, ale widać, że restauracji z roku na rok przybywa i to zarówno tych ekskluzywnych, nastawionych na zamożną klientelę, jak i drobnych, tanich barów, pubów. Ale też sporo placówek znika z gastronomicznej mapy, czasem zmieniają szyld, specjalność. Najczęściej jednak właściciela.

Coraz drożej

W latach 80. na uruchomienie restauracji wystarczyło mieć kilka tysięcy dolarów, w 90. inwestycja taka kosztowała często tyle, ile dobry samochód. Dziś urządzenie restauracji, nie licząc kosztów samego lokalu (ok. 1,25 tys. USD za mkw. w nowym budownictwie) lub wynajmu (od 20 do 120 zł za mkw. - notowania z...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2309

Spis treści

Listy

Zamów abonament