Powracający temat
Powracający temat
EPA
W Niemczech sezon zbioru szparagów zaczyna się 25 kwietnia i zależnie od regionu trwa przez dwa, a nawet trzy tygodnie. Nikt nie ukrywa, że te żniwa są wyjątkowo pracochłonne, bo warzywo trzeba ściąć specjalnym nożem w odpowiednim momencie, nie pozwalając, aby czubek szparaga wydostał się nad powierzchnię ziemi. Na zdjęciu: inauguracja sezonu szparagowego w Bilitz, na południe od stolicy Niemiec, Berlina.
Rokrocznie powraca ten sam problem. Niemcy uwielbiają szparagi, zwłaszcza ich delikatną białą odmianę produkowaną pod Bilitz (blisko Berlina). Rokrocznie jednak nie ma ich tam kto zbierać, bo sami...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta