Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przeżyjmy to jeszcze raz

17 sierpnia 2001 | Moje Pieniądze | GB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Giełda Wartości indeksów giełdowych i ceny wielu akcji spadły do poziomów notowanych ostatnio pod koniec 1998 roku

Przeżyjmy to jeszcze raz

COLLAGE - PAWEŁ GAŁKA

GRZEGORZ BRYCKI

Na giełdzie trwa długotrwała bessa, której końca nie widać. Nie jest ani pierwszą, ani ostatnią w historii naszego rynku kapitałowego. Przypomnijmy sobie poprzednie załamania i wzloty. Wyciągnijmy z nich wnioski na przyszłość.

Prawdą jest, że nie ma dwóch identycznych hoss i bess. Hossa z lat 1993-1994 nie mogłaby zaistnieć w dzisiejszych warunkach. Szybkiemu wzrostowi cen akcji sprzyjała wtedy niewielka liczba spółek notowanych na giełdzie i coraz większe zainteresowanie inwestycjami giełdowymi.

Hossie z 1993 r. sprzyjały również czynniki makroekonomiczne, choć ich znaczenie było akurat wówczas drugorzędne. Polska gospodarka zaczynała właśnie wydobywać się z zapaści spowodowanej reformami strukturalnymi z początku lat 90.

Balon musiał pęknąć

Rosnący napływ pieniędzy na giełdę i ograniczona podaż nowych akcji powodowały przyspieszenie wzrostu. Hossa stała się mechanizmem samonapędzającym. Wiadomości o niebotycznych zyskach zainteresowały giełdą ludzi, którzy w normalnych warunkach nigdy nie odważyliby się zainwestować swoich oszczędności w akcje. Po papiery Banku Śląskiego...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2394

Spis treści

Ubezpieczenia

Dobre, lepsze, najlepsze

Fotoreportaż

Z biegiem Żółtej Rzeki

Zamów abonament