Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pijemy mleko

17 listopada 2001 | Ekonomia | ES
źródło: Nieznane

Rolnictwo Polski sektor mleczarski w połowie drogi do osiągnięcia unijnych standartów

Pijemy mleko

W latach gospodarki nakazowo-rozdzielczej polskie mleczarstwo było jednym z najbardziej zaniedbanych działów rolnictwa i przemysłu spożywczego. Produkcja mleka i jego skup były o blisko 50 proc. wyższe niż obecnie, jednak jakość mleka, a także niektórych produktów mleczarskich nie mieściła się w europejskich normach, często także w znacznie bardziej liberalnych normach krajowych.

Wysokie, znacznie wyższe niż obecnie, spożycie mleka i masła (masła dwukrotnie wyższe) wynikało z ogromnych dotacji do artykułów mleczarskich. Nic dziwnego, że po zliberalizowaniu cen produktów rolnych największe "tąpnięcie" nastąpiło właśnie w branży mleczarskiej. Spadło spożycie prawie wszystkich produktów tej branży. Dramatycznie zmniejszyły się również rozmiary przetwórstwa mleka. W dodatku na krajowym rynku pojawiły się produkty mleczarskie z importu, przeważnie droższe, ale jakościowo znacznie lepsze.

Drastyczne pogorszenie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2472

Spis treści

Nauka i Technika

Zamów abonament