Uczta według Balzaka
Uczta według Balzaka
Piotr Bikont
Spośród gigantów literatury XIX wieku chyba tylko Aleksander Dumas mógłby konkurować z Honoriuszem Balzakiem o tytuł króla smakoszy. Kuchnia była niezmiernie ważna nie tylko dla bohaterów niezliczonych powieści tego ostatniego, ale i odgrywała ogromną rolę w jego życiu osobistym. Był znawcą i namiętnym miłośnikiem. No i żył w epoce, kiedy to gwałtownie rozwijające się francuskie mieszczaństwo tworzyło zrąb nowoczesnej europejskiej gastronomii.
Potrawę ze szczupaków i raków z powodzeniem mógłby spożywać teraz w Polsce, uwolniwszy się na chwilę z objęć Eweliny Hańskiej Ukazało się właśnie polskie wydanie bardzo ciekawej książki Gonzague Saint Bris Kulinarne fascynacje pana Balzaka. Z jednej strony jest to album bogaty w bardzo ładne zdjęcia i reprodukcje, z drugiej dość...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta