Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Uczta według Balzaka

23 listopada 2001 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Uczta według Balzaka

Piotr Bikont

Spośród gigantów literatury XIX wieku chyba tylko Aleksander Dumas mógłby konkurować z Honoriuszem Balzakiem o tytuł króla smakoszy. Kuchnia była niezmiernie ważna nie tylko dla bohaterów niezliczonych powieści tego ostatniego, ale i odgrywała ogromną rolę w jego życiu osobistym. Był znawcą i namiętnym miłośnikiem. No i żył w epoce, kiedy to gwałtownie rozwijające się francuskie mieszczaństwo tworzyło zrąb nowoczesnej europejskiej gastronomii.

Potrawę ze szczupaków i raków z powodzeniem mógłby spożywać teraz w Polsce, uwolniwszy się na chwilę z objęć Eweliny Hańskiej Ukazało się właśnie polskie wydanie bardzo ciekawej książki Gonzague Saint Bris Kulinarne fascynacje pana Balzaka. Z jednej strony jest to album bogaty w bardzo ładne zdjęcia i reprodukcje, z drugiej dość...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2477

Spis treści
Zamów abonament