Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Menu w szkocką kratkę

15 marca 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Piotr Bikont: Na podniebieniu

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Menu w szkocką kratkę

Ilustracja Andrzej Szewczenko

Przyjąwszy zaproszenie na festiwal New Territories w Glasgow, miałem okazję przekonać się, ile dobrego może zdziałać mądry mecenat miejski. W tym stosunkowo prowincjonalnym - jak na Wyspy Brytyjskie - ośrodku na potrzeby sztuki najnowszej oddano olbrzymie podziemia umieszczonego w centrum miasta dworca kolejowego i na dodatek jeszcze dwa razy większy teren dawnej zajezdni tramwajowej. Przez cały tydzień odbywają się spektakle, koncerty, performances, projekcje, od południa do nocy i to po kilka naraz, kipi od awangardy, a na widowni pełno ludzi.

Spędziłem tam trzy dni i w wolnych chwilach próbowałem oczywiście coś zjeść po szkocku. Mój zamiar z reguły budził duże zdziwienie kelnerów, jako że w Glasgow przeważa kuchnia...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2570

Spis treści
Zamów abonament