Nie samą golonką w piwie
Nie samą golonką w piwie
PIOTR BIKONT
Ilustrował Andrzej Szewczenko
Kuchnia niemiecka na pewno nie należy do czołowych w Europie, ale przecież nie ma na świecie kraju, który nie miałby czegoś pysznego w jadłospisie. Poza tym często zapominamy, że Niemcy to zawsze była w dużym stopniu federacja regionów i tak samo jest z ich obyczajami kulinarnymi. W różnych landach różnie jedli i do dziś te podziały istnieją. Najlepsze tradycje kulinarne ma oczywiście południe: Bawaria, Badenia, Nadrenia. Oczywiście - bo całe ciepłe i żyzne południe Starego Kontynentu z reguły jada lepiej, a do tego niemały wpływ na ich kuchnię ma sąsiedztwo Francuzów i Włochów.
My, Nadwiślanie, mieliśmy poniekąd pecha, że przyszło nam sąsiadować z Prusami i Saksonią, gdzie akurat jadało się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta