Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nie samą golonką w piwie

14 czerwca 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Nie samą golonką w piwie

PIOTR BIKONT

Ilustrował Andrzej Szewczenko

Kuchnia niemiecka na pewno nie należy do czołowych w Europie, ale przecież nie ma na świecie kraju, który nie miałby czegoś pysznego w jadłospisie. Poza tym często zapominamy, że Niemcy to zawsze była w dużym stopniu federacja regionów i tak samo jest z ich obyczajami kulinarnymi. W różnych landach różnie jedli i do dziś te podziały istnieją. Najlepsze tradycje kulinarne ma oczywiście południe: Bawaria, Badenia, Nadrenia. Oczywiście - bo całe ciepłe i żyzne południe Starego Kontynentu z reguły jada lepiej, a do tego niemały wpływ na ich kuchnię ma sąsiedztwo Francuzów i Włochów.

My, Nadwiślanie, mieliśmy poniekąd pecha, że przyszło nam sąsiadować z Prusami i Saksonią, gdzie akurat jadało się...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2644

Spis treści
Zamów abonament