Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mniejsza produkcja, mniejsza konsumpcja

06 stycznia 1995 | Ekonomia | ES

Dlaczego drożeje masło

Mniejsza produkcja, mniejsza konsumpcja

W III dekadzie grudnia ub. r. w porównaniu z III dekadą listopada, przy średnim wzroście cen żywności o 3, 3 proc. , mleko spożywcze i napoje mleczne zdrożały o 7, 8 proc. , sery twarogowe o 11, 2 proc. , a masło aż o 21, 6 proc. ! Tak wysoki wzrost cen produktów mleczarskich spowodowany został ich lokalnymi brakami na rynku, zwłaszcza w województwach południowych i południowo-wschodnich.

Spółdzielnie, które zaprzestały produkcji masła, utrzymują, że mimo wzrostu cen zbytu (aktualnie kształtują się one w granicach od 5, 03 do 7, 91 zł, tj. od 50, 3 tys. do 79, 1 tys. starych złotych) produkcja ta jest nadal nieopłacalna.

Globalna produkcja...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 368

Spis treści

Styl życia

Zamów abonament