Mniejsza produkcja, mniejsza konsumpcja
Dlaczego drożeje masło
Mniejsza produkcja, mniejsza konsumpcja
W III dekadzie grudnia ub. r. w porównaniu z III dekadą listopada, przy średnim wzroście cen żywności o 3, 3 proc. , mleko spożywcze i napoje mleczne zdrożały o 7, 8 proc. , sery twarogowe o 11, 2 proc. , a masło aż o 21, 6 proc. ! Tak wysoki wzrost cen produktów mleczarskich spowodowany został ich lokalnymi brakami na rynku, zwłaszcza w województwach południowych i południowo-wschodnich.
Spółdzielnie, które zaprzestały produkcji masła, utrzymują, że mimo wzrostu cen zbytu (aktualnie kształtują się one w granicach od 5, 03 do 7, 91 zł, tj. od 50, 3 tys. do 79, 1 tys. starych złotych) produkcja ta jest nadal nieopłacalna.
Globalna produkcja...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta