Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co się jada w państwie duńskim

28 czerwca 2002 | Magazyn | PB
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Na podniebieniu

Co się jada w państwie duńskim

Piotr Bikont

FOT. ANDRZEJ WIKTOR

Będzie numer duński - powiada redaktor Rosalak - zmieść się jakoś w tym temacie". HmmÉ Od czasów Proebena-Larssona i Seppa Piontka wiernie kibicuję drużynie duńskich piłkarzy, widziałem "Gang Olsena", ale w Danii nie byłem, a o jej kuchni nie wiem prawie nic.

Kiedyś znajomy wrocławski architekt Staszek Lose poczęstował mnie oryginalną kanapką, którą nazwał "duńską": chleb z masłem i gotowanym ziemniakiem. Brzmi dziwacznie i niezachęcająco, ale zapewniam, że to pyszota. Mam tę przekąskę od lat w stałym repertuarze, czasem lekko smaruję ziemniaka majonezem. Tyle że to chyba wcale nie pochodzi z Danii, gdzie skądinąd jada się ponoć dużo pysznie przyrządzanych kanapek.

W książkach nic nie znalazłem, o duńskiej kuchni milczą zgodnie nawet "Larousse...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2656

Spis treści

Konflikt na Bliskim Wschodzie

Fotoreportaż

Zamów abonament