Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Specyfika chroniona

04 listopada 2002 | Nasza Europa | JJ
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

SMAKOŁYKI REGIONALNE Nawet wyroby o najbardziej lokalnym charakterze mogą być znane nie tylko tam, gdzie są wytwarzane, ale we wszystkich krajach wspólnoty

Specyfika chroniona

W tym koszu zgromadziliśmy kilka produktów regionalnych z krajów unijnych. Wszystkie mają chronione nazwy. Są francuskie i portugalskie sery, hiszpańskie wędliny, włoska i grecka oliwa z oliwek. Taka żywność nie tylko jest wyjątkowa w smaku, ale także wygląd ma specjalny.

(c) PIOTR KOWALCZYK

JAKUB JASIŃSKI

Dzięki systemowi rejestracji, ochrony i kontroli produktów rolno-spożywczych wytwarzanych tradycyjną metodą lub pochodzących z określonego regionu - stworzonemu przez Komisję Europejską w 1992 r. - nawet wyroby o najbardziej regionalnym charakterze mogą być znane nie tylko na obszarze ich wytwarzania, ale także na całym terytorium wspólnoty.

System ten pomaga je promować, ułatwia sprzedaż we wszystkich krajach Unii, obliguje do utrzymania ich wysokiej i niezmiennej jakości, zapewnia producentom wyższe dochody. Jest on także odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy w rezultacie ciągłej...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2765

Spis treści
Zamów abonament