Specyfika chroniona
Specyfika chroniona
W tym koszu zgromadziliśmy kilka produktów regionalnych z krajów unijnych. Wszystkie mają chronione nazwy. Są francuskie i portugalskie sery, hiszpańskie wędliny, włoska i grecka oliwa z oliwek. Taka żywność nie tylko jest wyjątkowa w smaku, ale także wygląd ma specjalny.
(c) PIOTR KOWALCZYK
JAKUB JASIŃSKI
Dzięki systemowi rejestracji, ochrony i kontroli produktów rolno-spożywczych wytwarzanych tradycyjną metodą lub pochodzących z określonego regionu - stworzonemu przez Komisję Europejską w 1992 r. - nawet wyroby o najbardziej regionalnym charakterze mogą być znane nie tylko na obszarze ich wytwarzania, ale także na całym terytorium wspólnoty.
System ten pomaga je promować, ułatwia sprzedaż we wszystkich krajach Unii, obliguje do utrzymania ich wysokiej i niezmiennej jakości, zapewnia producentom wyższe dochody. Jest on także odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy w rezultacie ciągłej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta