Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czemu jemy francuskie sery

04 listopada 2002 | Nasza Europa | MP

BEZ NORM Bruksela czasem przymyka oczy na warunki, w jakich produkuje się lokalne wyroby spożywcze

Czemu jemy francuskie sery

Chociaż robi się to po cichu i niechętnie, dzięki temu powstają francuskie sery z surowego mleka i włoskie wędliny przygotowywane w warunkach dalekich od laboratoryjnych. Może także dzięki temu polskie: oscypki, bryndza, sękacze podlaskie, pierniki toruńskie, krupnioki śląskie i smalec szary z Wielkopolski będą miały szansę na unijnych stołach?

Produkty żywnościowe dzieli się w UE na trzy grupy.

Produkty masowe powstają w dużych zakładach przemysłowych. Muszą spełniać wszystkie wymogi jakościowe i sanitarne stawiane przez UE, można je jednak sprzedawać na terenie całej Unii.

Produkty regionalne to grupa wyrobów, które wolno wytwarzać tylko w niektórych regionach Unii, co gwarantuje zastrzeżenie nazwy i technologii ich wytworzenia. Do tej grupy należą np. gatunki włoskiego parmezanu czy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2765

Spis treści
Zamów abonament