Czemu jemy francuskie sery
Czemu jemy francuskie sery
Chociaż robi się to po cichu i niechętnie, dzięki temu powstają francuskie sery z surowego mleka i włoskie wędliny przygotowywane w warunkach dalekich od laboratoryjnych. Może także dzięki temu polskie: oscypki, bryndza, sękacze podlaskie, pierniki toruńskie, krupnioki śląskie i smalec szary z Wielkopolski będą miały szansę na unijnych stołach?
Produkty żywnościowe dzieli się w UE na trzy grupy.
Produkty masowe powstają w dużych zakładach przemysłowych. Muszą spełniać wszystkie wymogi jakościowe i sanitarne stawiane przez UE, można je jednak sprzedawać na terenie całej Unii.
Produkty regionalne to grupa wyrobów, które wolno wytwarzać tylko w niektórych regionach Unii, co gwarantuje zastrzeżenie nazwy i technologii ich wytworzenia. Do tej grupy należą np. gatunki włoskiego parmezanu czy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta