Ekstensywnawołowina
Za Odrą
Ekstensywnawołowina
Niemiecki publicysta kulinarny Wolfram Siebeck, zwany papieżem niemieckiej kuchni, ubolewał od dawna, że niemieckie rolnictwo coraz bardziej staje się gałęzią przemysłu, w dodatku -- jak górnictwo czy hutnictwo -- kulejącą, deficytową i skazaną na sztuczne podtrzymywanie dotacjami, subwencjami i systemem cen mininalnych, a w coraz mniejszym stopniu jest elementem kultury, do której należy również sposób odżywiania się. To, co wytwarzają niemieckie gospodarstwa rolne nadaje się co najwyżej do zakładowych kantyn i do kotłów bundeswery, ale w żadnym przypadku na stół cywilizowanego człowieka, który je nie tylko dla podtrzymania czynności życiowych organizmu i uzupłnienia kalorii, ale który chce w jedzeniu -- i to zdrowym -- znajdować przyjemność.
Niemcy, podobnie jak większość krajów europejskich produkują planowo nadmierne ilości żywności, które również planowo magazynuje się latami,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta