Mutowanie mleka
Mutowanie mleka
Dr Lucjan Szponar zastępca dyrektora ds. bezpieczeństwa żywności, Instytut Żywności i Żywienia
Genetycznie modyfikowane i klonowane krowy, dające mleko specjalnie przystosowane do produkcji serów, stworzyli naukowcy z Nowej Zelandii. To jeden z niewielu - na razie - eksperymentów mających na celu wyhodowanie udoskonalonych zwierząt na potrzeby przemysłu spożywczego.
Opracowane przez Ruakura Research Centre w Hamilton krowy wyposażone zostały w dodatkowe kopie genów kodujących proteiny - beta- i kappa-kazeinę. Kazeina w mleku występuje w postaci soli wapniowej, jest składnikiem twarogów i białych serów. Do stworzenia nowych krów konieczne było przygotowanie klonowanego materiału genetycznego zawierającego do 39 dodatkowych kopii genów odpowiedzialnych za produkcję kazeiny. Odpowiednio przygotowane zarodki wszczepiono 126 krowom. Spośród 11...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta