Frytki mniej rakotwórcze
Frytki mniej rakotwórcze
Nie ma związku między obecnością potencjalnie rakotwórczego akrylamidu w produktach spożywczych, a zapadalnością ludzi na nowotwory - twierdzi amerykańsko-szwedzki zespół naukowców. To pierwsze badania dotyczące działania tej substancji w pożywieniu dla ludzi.
Wstępne wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Harvard School of Public Health w Bostonie oraz szwedzkiego Karolinska Institute opublikowane zostały w magazynie "British Journal of Cancer". Wynika z nich, że jedzenie produktów zawierających duże dawki akrylamidu - m.in. frytek, chipsów, grzanek - nie ma związku z powstawaniem nowotworów. Akrylamid...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta