Wydarzenia
Żywność drożeje
W pierwszej połowie listopada ceny żywności były o 0,7 proc. wyższe aniżeli w drugiej połowie października, a w skali miesiąca zwiększyły się o 0,8 proc. Jak wynika z badań GUS, ten wzrost jest głównie skutkiem zmian na rynku owocowo-warzywnym: przez miesiąc ceny owoców poszły w górę o 3,4 proc., a warzyw - o 6,3 proc. Nadal drożał też nabiał (plus 1,6 proc.), zwłaszcza jaja (o 4 proc.), a także oleje i pozostałe tłuszcze, których ceny podniosły się o 1,8 proc. Taniało natomiast pieczywo i ryby (o 0,2 proc. od pierwszej połowy października), a także mięso (o 0,5 proc.) oraz napoje bezalkoholowe (o 0,1 proc.). - Spodziewamy się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta