Korek najlepszy
Nowoczesna technika wkracza do wszystkich dziedzin drzwiami i oknami, a do winiarstwa nawet przez szyjki butelek. Producenci starają się od kilku lat eliminować dość częstą wadę wina jaką jest nieprzyjemny zapach, gdy napój "przejdzie korkiem". Dlatego, zamiast tradycyjne, stosowane są kapsułki z folii aluminiowej, zakrętki, korki klejone z kruszywa korkowego oraz korki syntetyczne.
W Wielkiej Brytanii, na zlecenie Wine Intelligence, przeprowadzono badania zmierzające do ustalenia, czy konsumenci doceniają te starania. Wynik jest jednoznaczny: Nie doceniają. Około 60 % ankietowanych zadeklarowało, że nie kupuje wina z kapsułkami, około 90 % unika, jeśli może, butelek z korkami syntetycznymi, tyle samo nie uznaje butelek zakręcanych. Natomiast 99 % respondentów wyraża sią pozytywnie o tradycyjnych korkach.
k.k., Science et technique