Rafael i koronki modelki
Rafael i koronki modelki
ELżBIETA I ANDRZEJ LISOWSCY
Można tutaj smakować najlepsze w Italii trufle, wędrować śladami Rafaela, odkrywać przyrodnicze osobliwości, odwiedzać sanktuaria, uczestniczyć w festiwalach. Bo Marche to Italia w pigułce. W pejzażu, języku, zwyczajach, kuchni mieszają się tutaj wpływy Romanii, Toskanii, Umbrii, Abruzji i Sabiny.
Wymyślne alabastrowe formy, wielkie komory i maleńkie groty, jeziorka z kryształowo czystą wodą, morze stalaktytów i stalagmitów... A wszystko połączone wiszącymi pomostami dla turystów, znakomicie iluminowane. Widoki zapierają dech. Co roku przybywa tutaj ponad 300 tysięcy gości z całego świata.
Inne Włochy, także w świecie kuchni, znacznie tutaj cięższej niż na wybrzeżu, bogatej w mięso - zwłaszcza w dziczyznę. A trufle serwują chyba najlepsze w całej Italii. Podane z dobrym makaronem smakują wybornie.
Bajkowy świat powstałych półtora miliona lat temu jaskiń Frassassi koło Gengi odkryła (część 18-kilometrowego kompleksu), trochę przypadkiem, w 1971 roku grupa speleologów z Ankony. Trzy lata później udostępniono je publiczności. Normalnym szlakiem turystycznym można przebyć kilometr w 1 godzinę i 15 minut. Na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta