Przepisy kulinarne Winnicy Kinga
FOT. (C)MARCIN ŁOBACZEWSKI
Kiszone liście winorośli (do przygotowania winnych gołąbków)
Przygotowujemy zalewę - na litr przegotowanej wody dajemy łyżkę soli. Zbieramy młode liście winorośli, odcinamy ogonki, liście zwijamy w ruloniki. Układamy zwinięte liście w słoiku, wkładamy gałązkę kopru i zalewamy, po czym zakręcamy słoik. Po tygodniu liście winne są ukiszone.
Świeże liście winne do gołąbków
Zbieramy młode liście winorośli. Trzymając za ogonki, blanszujemy je w lekko osolonej, gotującej się wodzie. Liść powinien się tylko lekko zwarzyć. Po zblanszowaniu ogonki odcinamy. Tak przygotowane liście napełniamy farszem.
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta