W cieniu Bachusa
W cieniu Bachusa
Historia uprawy winorośli w Lubuskiem liczy około 850 lat FOT. (C)ARCHIWUM
Zielona Góra winem stoi. Świadczy o tym nie tylko wielesetletnia tradycja, ale i ostatnie lata, gdy krok po kroku - na razie na małą skalę - odradzają się zielonogórskie uprawy winorośli, a plantatorzy zaczynają produkować własne wina.
Nie ma obecnie w Polsce innego miejsca, gdzie o uprawie winorośli myślano by jako o gałęzi gospodarki, która obok satysfakcji dla plantatorów może dać także miejsca pracy. Gdzie jeszcze w Polsce - poza Zieloną Górą - na pojedynczych stanowiskach można spotkać trzydzieści odmian winorośli? Nic zatem dziwnego, że Święto Winobrania jest w Zielonej Górze tak hołubione i uroczyście obchodzone.
Historia uprawy winorośli w Lubuskiem liczy około 850 lat. Jak poświadczają historyczne dokumenty, w 1154 roku została założona winnica na tzw. Górze Biskupiej w Krośnie Odrzańskim. Pierwsza wzmianka o zielonogórskich winnicach pochodzi z 1314 roku, ale w miejscowej - niezapisanej tradycji - datuje się ją na połowę XII wieku. Pierwsze winnice w Lubuskiem, podobnie jak w całej Polsce, zakładali cystersi, wytwarzający wino dla potrzeb liturgicznych. Na środkowym Nadodrzu zakon ten miał klasztory w Gościkowie i Bledzewie. Winnice w tym czasie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta