Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Swojskie jadło

17 września 2004 | Dobra firma | GŁ
źródło: Nieznane

Temat tygodnia

Swojskie jadło

rys. Rafał Piekarski

  • Prawo do smaku
  • Zyski spod prasy
  • Tradycja bez przyszłości
Jedną z nielicznych rzeczywiście nowych branż wytwórczych w Polsce jest - choć wygląda to na paradoks - produkcja tradycyjnej żywności. Jest to dziedzina, w której konkurencja dopiero zaczyna się rodzić. Szansa na zdobycie rynku jest więc większa niż gdzie indziej.

Tradycyjne przepisy na obarzanki nakazują, by prawdziwy obarzanek miał "dziewiętnaście dziurek i sznurek". Reguła ta jest w Odrzywole pilnie przestrzegana, podobnie jak wszystkie inne szczegóły przechodzącej z pokolenia na pokolenie receptury. Odrzywół - niewielka wieś w pobliżu Nowego Miasta nad Pilicą - uważany jest za czołowy ośrodek wypieku obarzanków na Mazowszu. Stąd pochodzą obarzanki sprzedawane na straganach, odpustach, w sklepach i na ulicach w Radomiu i Warszawie. W przeszłości wypiekano je tu w 30 - 40 domach. Obecnie ich miejsce zajęły 4 wyspecjalizowane piekarnie, a paleniska opalane olchowym drewnem zastąpiły nowoczesne piece cukiernicze.

Jak przyznaje Dariusz Liźniewicz, właściciel najnowszej, uruchomionej przed rokiem piekarni w Odrzywole - tutejsi producenci nie mają konkurencji. Obarzanków nie wytwarza się dotąd na sposób przemysłowy i nie ma ich w hipermarketach. To...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3333

Spis treści

Poradniki Rzeczpospolitej

Zamów abonament