Swojskie jadło
Swojskie jadło
rys. Rafał Piekarski
- Prawo do smaku
- Zyski spod prasy
- Tradycja bez przyszłości
Tradycyjne przepisy na obarzanki nakazują, by prawdziwy obarzanek miał "dziewiętnaście dziurek i sznurek". Reguła ta jest w Odrzywole pilnie przestrzegana, podobnie jak wszystkie inne szczegóły przechodzącej z pokolenia na pokolenie receptury. Odrzywół - niewielka wieś w pobliżu Nowego Miasta nad Pilicą - uważany jest za czołowy ośrodek wypieku obarzanków na Mazowszu. Stąd pochodzą obarzanki sprzedawane na straganach, odpustach, w sklepach i na ulicach w Radomiu i Warszawie. W przeszłości wypiekano je tu w 30 - 40 domach. Obecnie ich miejsce zajęły 4 wyspecjalizowane piekarnie, a paleniska opalane olchowym drewnem zastąpiły nowoczesne piece cukiernicze.
Jak przyznaje Dariusz Liźniewicz, właściciel najnowszej, uruchomionej przed rokiem piekarni w Odrzywole - tutejsi producenci nie mają konkurencji. Obarzanków nie wytwarza się dotąd na sposób przemysłowy i nie ma ich w hipermarketach. To...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta