Winne rady
Podróże kulinarne
Winne rady
Kto wino lubi, zna podstawowe zasady. Że czerwone do mięs ciemnych (podawane w temperaturze pokojowej) , białe do ryb i drobiu (odpowiednio schłodzone) , zaś wino różowe (czyli rose) można podawać prawie do wszystkiego. Następny stopień wtajemniczenia pozwala zrozumieć, że burgund powinien akompaniować potrawę o mocnych walorach smakowych (np. dziczyzna) , zaś wina typu bordo, do potraw bardziej delikatnych. Smakosz i znawca rozróżnia, jakie z gatunków tych win podawać do określonych serów czy deserów, a nawet powie, jakie roczniki wina będą odpowiednie. Znajomość wina, tak jak kobiet...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta