Uważaj, co jesz
Poszerza się gama substancji, tzw. alergenów, powodujących uczulenia. Organizm człowieka traktuje je jako ciało obce, dlatego wytwarza przeciwciała, co rozpoznawane jest jako reakcje alergiczne. Każdy organizm reaguje inaczej na alergeny. Produktami, które wywołują najczęściej alergię, są m.in. białko mleka krowiego, jaja kurzego, ryby, mięso, soja, a także fasola, pomidory i banany.
Alergia pokarmowa występuje najczęściej u niemowląt i dzieci, ponieważ ich przewód pokarmowy nie jest w pełni dojrzały. Dzieci są...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta